Bandbredd

Felaktigt kallar vi ofta hastigheten till internet för bandbredd.

Bandbredd mäts i hertz och datahastighet, till exempel internethastigheten hemma, i antalet bitar per sekund(bps). Det är troligt att det beror på sammanblandning av begreppen bandbredd och bredband. Om en överföring görs med över 2Mb per sekund (Mbps) anses det vara bredband. Det är sällan man får maxhastighet. Det beror på att de datapaket som skickas och tas emot innehåller extra information. Det kan vara kontrolldata, som exempelvis ser till att all information kommit fram till mottagaren.

I ett hemmanätverk kan det ibland vara så att bandbredden inte riktigt räcker till. Med en fiberuppkoppling på 10 MBit undrar man ibland varför det hackar i bilden när man försöker ringa med sin bildtelefon. Det beror på att utrymmet är begränsat till just 10MBit/s. 

Exempel

Låt oss säga att ett hemnätverk används av 5 personer samtidigt
Person 1 strömmar video från Netflix till sin TV med hög upplösning samtidigt som telefonens appar uppdateras(4000 kbps + 950kbps)
Person 2 spelar Onlinespel och videochattar med sina kompisar(20 kbps + 1500kbps)
Person 3 Surfar på Facebook, lyssnar på Spotify samtidigt som datorn uppdateras(100 kbps + 128kbps + 950kbps)
Person 4 Läser dagstidningen med videomaterial och laddar hem filer från internet(1200kbps + 950kbps)
Person 5 Ska ringa ett videosamtal (1500 kbps)

Sammanlagt försöker personerna hämta hem data med 11298kbps och deras bandbredd är begränsad till 10 Mbps(10000 kbps).

flaskhals

Som ni kanske förstår räcker bandbredden inte riktigt till och någon av dem får lägre hastighet i form av hackande video eller långsamt laddande webbsidor. Det kan man lösa genom att prioritera olika typer av datahämtningar med något som heter QoS.

Detta är en ögonblicksbild och kommer givetvis förändras över tid. När filer från internet ska hämtas försöker sändaren och mottagaren nå så hög hastighet som möjligt. Den kan alltså överstiga exempelvärdet på 950 kbps vilket gör att andra datahämtningar får ännu lägre utrymme.

Bandbredden kan alltså liknas vid en flaskhals som går bra att fylla så länge vattenmängden inte blir för stor.

 

 

Tillbaka till Wiki

Övrig info

Mät din bredbandshastighet här!

 Web

Bredbandskollen

eller som ladda ner som app:

 Ladda ner

Android

 Ladda ner

iOS