Router

En router är en nätverksenhet som kopplar samman flera lokala datornätverk, och dirigerar datatrafiken mellan dessa. I paketförmedlande nätverk bestämmer routern nästa nätverksadress som ett datapaket skall till, denna process kallas dirigering.

En hemmarouter är en elektronisk enhet som gör att flera datorer samtidigt kan använda samma Internetabonnemang, och annan utrustning som ska ansluta till internet. Det kan den göra genom att dela upp Internetanslutningen, IP-adressen, så att varje dator får en unik intern adress.

Man kan säga att en router fungerar som en intern växel, som skickar information vidare dit den ska. Samma teknik används på internet, där ett paket oftast går genom många routrar som beräknar bästa färdväg för paketet innan det når sitt slutmål.

Förutom datorer kan du ansluta skrivare, telefoner, surfplattor, tv-apparater, mediaspelare, spelkonsoller och övervakningskameror. Kort sagt allt som har en nätverksanslutning.

Läs mer om trådlösa routrar.

Tillbaka till Wiki

Tips!

På en router finns det ofta ett antal lysdioder ofta märkta med förkortningar som indikerar routerns status. Här är en kort sammanställning av några av dem.

WAN
WAN
- Om lampan lyser visar den att du har internetuppkoppling

lan


LAN - Ofta numrerade, visar att kopplingen mellan enhet och router är upprättad
ET - Samma som LAN

power
Power
- Visas oftast som en strömsymbol. Visar om routern får ström.

wlan
WLAN
- Indikerar om den trådlösa anslutningen är aktiv eller ej
AIR - Samma som WLAN